Jakie są najlepsze warunki do uprawy zbóż?
“Oblicza geografii 2 zakres podstawowy (tanie i sprawdzone)“ to podręcznik do klasy drugiej szkoły ponadpodstawowej, czyli uczniów liceum i technikum. Autorami książki są Tomasz Rachwat, Radosław Uliszak, Paweł Kroh oraz Krzysztof Wiedermann. Książka obejmuje zakres wiedzy na poziomie podstawowym. Czego można się z niej dowiedzieć? Dla przykładu można poznać, czym są rośliny uprawne, podział roślin uprawnych, jakich warunków potrzebują do prawidłowego rozwoju oraz jak ich uprawa rozmieszczona jest na świecie.
Czym są rośliny uprawne?
Rośliny uprawne dzieli się na sześć grup, w skład których wchodzą: zboża, rośliny przemysłowe, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, rośliny bulwiaste i korzeniowe oraz używki. Uprawa roślin jest zależna od warunków klimatycznych, żyzności gleby oraz zapotrzebowania na daną roślinę. Jakich warunków potrzebują poszczególne rośliny uprawne i gdzie najczęściej się je uprawia?
Gdzie uprawia się zboża?
Do zbóż, które są najczęściej wykorzystywane na świecie należą takie rośliny jak kukurydza, ryż oraz pszenica. Kukurydza jest zbożem wymagającym. Potrzebuje żyznych gleb i opadów o charakterze umiarkowanym. Jej okres wegetacji jest dość długi, dlatego też zwykle uprawia się ją na obszarze pomiędzy równikiem, a umiarkowaną szerokością geograficzną. Do największych producentów kukurydzy zalicza się Chiny, Stany Zjednoczone oraz Brazylię. Ryż dla odmiany nie potrzebuje bardzo żyznej gleby, ale wymaga wysokiej temperatury powietrza. Niekiedy konieczna jest także duża ilość opadów na danym terenie. Najlepiej uprawia się go w krajach Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Najwięksi producenci ryżu to Chiny, Indonezja oraz Indie.
Jakie potrzeby ma pszenica?
Pszenica jest rośliną, która ma długi okres wegetacji. Wymaga także żyznej gleby. Najwięcej jej upraw pochodzi z klimatu umiarkowanego oraz strefy podzwrotnikowej. Do największych producentów zalicza się Chiny oraz Indie.
Czym charakteryzują się zboża?
Zboża takie jak kukurydza, ryż, czy pszenica należą do najważniejszej grupy roślin uprawnych. Jest to podstawowe źródło pożywienia nie tylko dla ludzi, ale także dla zwierząt gospodarskich.